Consortium Kleinschaligheid

In kleinschalig verblijf is meer ruimte en aandacht voor jongeren en begeleiders en kan daardoor beter passende begeleiding, zorg en onderwijs worden geboden. In de residentiele jeugdzorg wordt om die reden steeds vaker gekozen voor kleinschalige groepen en voorzieningen in plaats van voor een grote instelling met groepen van acht tot 12 kinderen. Maar wat is precies kleinschalig? En hoe geef je dit het beste vorm? Wat werkt en hoe houd je het betaalbaar? In het Consortium Kleinschaligheid in de jeugdhulp werken praktijkinstellingen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen samen om de beweging richting kleinschaligheid zo goed mogelijk vorm te geven.

We willen best passende zorg en onderwijs voor alle gezinnen en jongeren die dat nodig hebben. Dat bieden we zoveel mogelijk thuis en op school, maar soms lukt ons dat (nog) niet. In dat geval kan een kleinschalige vorm van residentiële zorg een middel zijn om best passende zorg te bieden. Maar wat bedoelen we daar nu eigenlijk mee? Gaat het om het aantal jongeren op een groep of ook over hoe we met elkaar omgaan? Is kleinschaligheid altijd in een wijk of kan het ook om kleine groepen op een terrein gaan? Woon je in een kleinschalige groep of kan het ook om tijdelijke behandeling gaan? En hoe zorg je voor passend onderwijs, behandeling en vrije tijdsbesteding? Wat is de rol van ouders en andere belangrijke personen in kleinschaligheid? Wat vraagt het van je als professional, zeker als jongeren gevaarlijk gedrag voor zichzelf en hun omgeving laten zien? Wat kost het om kleinschaligheid vorm te geven en wat levert het op?

Over deze en nog veel meer vragen, leren en ontwikkelen professionals, wetenschappers en ervaringsdeskundigen samen in het Consortium Kleinschaligheid in de Jeugdhulp. Het Consortium heeft een actieplan opgesteld voor de komende vijf jaar. Dit actieplan en de inzichten die tot nu toe zijn opgedaan, is te vinden op deze website.

Het Consortium bestaat uit de volgende samenwerkingspartners:
Academische Werkplaats Risicojeugd, iHUB, Levvel, Parlan, Pluryn, Schakenbosch, Via Jeugd, Almata, VIGO, Elker, Jeugdhulp Friesland, Koraal, AmsterdamUMC, Erasmus Universiteit, Kenniswerkplaats Jeugd Friesland en het NJi.

Wil je meer weten of je aansluiten bij deze beweging? Mail naar a.kleeven@amsterdamumc.nl

Deelnemers