Fly on the Wall: Ontdek de wereld van de jeugdhulp van binnenuit!

Een kijkje achter de schermen nemen bij een kleinschalige jeugdhulp voorziening en echt begrijpen wat er gaande is? Dat doen wij via de innovatieve observatiemethode “Fly on the Wall”! 

Bij Fly on the Wall is een onderzoeker als een vlieg aan de muur in kleinschalige voorzieningen om mee te kijken en te luisteren. We lopen mee met de dagelijkse gang van zaken, denk aan boodschappen doen, eten of een film kijken, en houden ons bewust op de achtergrond zodat we onderdeel worden van het meubilair. Tijdens een dienst van 8 à 9 uur maken we geen momentopname, maar absorberen we de sfeer en gebeurtenissen gedurende de hele dag. Daarnaast voegen we in tijdens een multidisciplinair overleg (MDO) betreffende de groep waar we ook hebben meegelopen. Ook hier als die vlieg aan de muur. We zetten deze methode in bij onderzoek van het Consortium Kleinschaligheid in de Jeugdhulp. 

Wat levert dit op? Het meest unieke aan Fly on the wall is het inzetten van ervaringsdeskundige jongeren als onderzoeker; zij lopen volledige diensten mee op de groep. Je hebt hiermee eigenlijk 2 vliegen in 1 klap: een objectiever en completer beeld en de onderzoekers zelf staan in essentie dichter bij de materie. Daardoor kunnen ze met hun eigen ervaringen die ze hebben opgedaan op leefgroepen een verdiepende interpretatie geven aan de dingen die gezien en ervaren worden tijdens Fly on the wall. Aan de hand van een lijst met richtgevende vragen over bijvoorbeeld de inrichting van de ruimtes, het taalgebruik en de interacties reflecteren we op ons bezoek en vindt er terugkoppeling plaats met de desbetreffende organisatie. 

Een tof element van Fly on the Wall is de interactie met de jongeren zelf. In het begin moeten ze wat wennen aan de ‘vreemde’ op de groep. Een van de jongeren vroeg bijvoorbeeld met wat verbijstering of hij dan héél de dienst met de onderzoeker moest gaan praten. Toen de onderzoeker hem geruststelde en vertelde dat hij helemaal niets met haar hoefde te doen, begon de jongere spontaan ruim een uur openhartig te vertellen over zijn dagelijkse belevenissen. 

Aan de slag met Fly on the Wall!

Onze eerste opgedane lessen om de Fly on the wall methode tot een succes te maken:  

  1. Creëer draagvlak voor je komst: Wees bewust dat je kort onderdeel bent van het leven op de voorziening en zorg dat zowel de jongeren als de professionals hiervoor open staan. 
  2. Wees vrij van oordeel: Als je interactie hebt, zorg dat je een onafhankelijke partij blijft en wees oprecht. 
  3. Reflecteer met de voorziening: Stem goed af wat het beste moment is om langs te komen en evalueer na afloop de gang van zaken en observaties.  
  4. Beperk het aantal (verschillende) onderzoekers: Zo kun je zo goed mogelijk op de achtergrond blijven en ervoor te zorgen dat er consistentie is tussen verschillende observaties. 

Wil je meer weten of heb je vragen over Fly on the Wall? Stuur een mailtje naar Jantine Roeleveld 

Gerelateerde projecten