Hoe werk je integraal specialistisch samen? Werkwijzebeschrijving van De Specialist Dichterbij?!

Hoe ziet een integraal specialistische werkwijze voor gezinnen met meervoudige en langdurige problematiek er in de praktijk uit? Met deze vraag zijn onderzoekers van het project ‘De specialist dichterbij?!’, samen met vijf integraal specialistische teams uit verschillende regio’s, aan de slag gegaan. De resultaten van twee jaar onderzoek zijn te vinden in de werkwijzebeschrijving in de bijlage.

De werkwijzebeschrijving geeft handen en voeten aan een integraal specialistische werkwijze voor gezinnen met meervoudige en langdurige problematiek. Er is namelijk al veel kennis over wat werkt in integraal werken. Maar hoe integraal gewerkt kan worden met een uitdagende doelgroep, blijkt in de praktijk vaak lastig. In deze werkwijzebeschrijving bundelen we kennis over de doelen, doelgroep en werkwijze van integraal specialistische teams, vanuit perspectief professionals, gezinnen en beleidsmakers. Daarnaast beschrijven we hoe integraal specialistisch werken vanuit partnerschap – samen met gemeenten, zorgorganisaties, professionals en gezinnen – vormgegeven kan worden. Denk aan hoe je meervoudige partijdigheid binnen het gezins- en het hulpverleningssysteem vormgeeft, en op welke manier je samen met het zorgnetwerk, in verschillende fasen van het hulpverleningstraject kan samenwerken.

De werkwijzebeschrijving is bedoeld voor professionals, managers van zorgorganisaties en beleidsmakers. Benieuwd naar wat de inzichten voor jouw werk kunnen betekenen? Bekijk de werkwijze beschrijving in de bijlage!

Inspiratiebijeenkomst De specialist dichterbij?!

Ben je benieuwd naar de inhoud van de werkwijzebeschrijving en hoe je de resultaten mee kan nemen in je eigen praktijk? Op 7 maart 2023 van 15:30-17:00 uur organiseert het project een online inspiratiebijeenkomst voor o.a. praktijkprofessionals, managers van zorgorganisaties, beleidsmakers en geïnteresseerde ouders en jongeren, waarin we stilstaan bij de resultaten van het onderzoek. Wil je hier bij zijn? Meld je dan snel aan via deze link. We zien je graag dan!